Cingo

Stilla flört med Dasho, inledning

Under juli månad 2018 var jag alltså med om ett egendomligt och smått absurt äventyr. Orkade liksom inte göra något speciellt den där söndagskvällen den 1 juli. Hade tråkigt helt enkelt.

Nu hör det till saken att jag är gammal systemvetare och programmerare. Redan 1996 hade jag egen hemsida på nätet. Var enskild datakonsult på den tiden, bodde i Småland och försökte använda nätet för att marknadsföra mina tjänster.

Alltså, redan tidigt blev jag väl bekant med sökmotorer och särskilda fenomen på nätet. Redan då var det aktuellt med AI (artificiell intelligens) och s.k. robotar (särskild programvara som avsöker texter mm på hemsidor). I sen tid talar man nu om superintelligens (för att hjälpa mänskligheten i en allt mer komplex värld) och digitala hjälpredor (för att bl.a. styra apparater man har omkring sig i vardagen).

En av det viktigaste faktorerna för att World Wide Webb (www.) kunde växa fram så enormt snabbt var sådana siter som erbjöd sexuellt material. Pornografi helt enkelt. Det har alltid varit stor pengar i sex-branschen i mänsklighetens historia.

Ett särskilt problem med email har alltid varit s.k. spam (skräppost). Själv får jag en hoper varje dag. Jag tittar flyktigt på dem och kastar dem saklöst. Men en del skräppost hamnar också i min vanliga inkorg, eftersom jag inte egentligen bryr mig om att sätta upp olika typer av filter.

Email från för mig okända adressater innehåller ofta olika typer av erbjudanden och länkar att klicka på. Länkar är alltid direkt livsfarligt att oreflekterat aktivera. Genom att ställa cursorn över en länk (utan att klicka på den) kan man se hur länken ser ut längst ner i ett fält i den webb-läsare som man använder. Jag vet ju hur länkar är uppbyggda på nätet. Många av dem startar olika typer av programvaror, av vilka en hel del är direkt skadliga och ondsinta. Är man inte försiktig kan man få in en mängd olika varianter av skadlig kod, som etablerar sig i ens dator och som kan ställa till med mycket oreda och problem. Används i huvudsak av rena brottslingar (hackers) för att avtvinga eller lura vanliga nätanvändare på reda pengar. I sen tid helst i dollar eller s.k. bitcoins.

Ett email med sexuellt innehåll den där dagen fångade mitt slöa intresse och jag kollade hur länken såg ut. Jaha, det var ju en simpel länk till en vanlig hemsida. Inga konstigheter eller uppenbara risker.

Jag kopierade länken och klippte in den i min webbläsares sökfönster. Är man det minsta misstänksam skall man göra så. Aldrig klicka direkt på en länk! Tryckte på Enter och kom mycket riktigt till en hemsida. Frontsidan innehöll några sexiga teckningar på kåta kvinnor i olika ställningar. Påklädda och snyggt gjorda. Alltså en helt vanlig hemsida, som kunde utforskas på vanligt sätt genom att klicka på knappar och olika menyer.

På frontsidan stod det med stora bokstäver (en varning!):
"Detta är ingen vanlig dejting sajt". Och det är det verkligen inte!
Bestämde mig för att utforska sajten närmare.


Läs gärna vidare efter hand.
Använd retur-pilen högst upp till vänster i webbläsaren för att komma tillbaka till denna artikels huvudsida!


| Startsidan |

©2018 Ingemar Carleman | Utgåva 67:04 | 2018-08-03